Vegyipari folyamatok tervezése (Gál Tivadar)

 

A tantárgy a technológiai folyamatok sematikus és részletes ábrázolásától kezdődően a költségbecslés és a várható gazdasági eredmények becsléséig tartó lépésekkel ismerteti meg a hallgatót.

Tárgyalja blokk-diagramok, a PFD (folyamatábrák) és a PID (műszerezett csőkapcsolási rajzok) készítésének módjait, lépéseit. Ismerteti a folyamatokhoz szükséges berendezések tervezésének főbb szempontjait, a különböző előírások és szabványok alkalmazását. Bemutatja a terv-zsűrik funkcióját és az abban résztvevő egységek, szervezetek szerepét.

Bemutatja a különböző hatás-tanulmányok és veszély-elemzések szerepét, működését, valamint a tervezett folyamat működésének feltételeit. Kitér a folyamat működéséhez szükséges szolgáltatások elemzésére, a mennyiségi és minőségi igények tervezésére.

Elemzi a szükséges emberi erőforrások objektív meghatározásának módjait, az üzemeltetéshez szükséges szakmai területeket és szakképzettségi szinteket.

Ismerteti a szűk keresztmetszetek feloldásának feloldásának módszereit, valamint a kapacitás-bővítés lehetőségeinek felmérését. Betekintést ad a folyamat optimális technológiai és gazdasági üzemeltetésének, működtetésének kérdéseibe is.

A gazdasági részben a beruházási költségek számítása mellett kitér a fix és a változó üzemeltetési költségek számításának módjaira is. Ismerteti a profitszámítás és a profitabilitás meghatározásának módszereit. Kitér a HSE (egészségvédelmi, biztonsági és környezetvédelmi) kérdések elemzésére is.

 

Fel